Zahabia Gandhi: ”Vi letade efter något som kan förena människor”

Det gigantiska dominospelet på Furutorpsplatsen var en idé formulerad av arkitekten Zahabia Gandhi, och har blivit verklighet tack vare gemensamma insatser från andra arkitekter och deltagare från snickargruppen för kvinnor.

Snickargruppen för kvinnor startades av Tania Bauder, projektledare på Projekt Pocket, med syftet att ge kvinnor i stressande situationer en bra ursäkt att inte stanna hemma nu under coronatider.

– Att man stärker sin självkänsla, det är en bi-effekt, konstaterar Tania.

– Vi pratade med Tania, och hon sa att staden letar efter något intressant att ha i parken. Så vi träffades i parken, hela snickargruppen. Först funderade vi som arkitekter över någonting komplicerat, men sedan insåg vi att parken kanske inte behöver någonting sådant, utan att det snarare borde bli en aktivitet som förenar människor. Sedan började vi titta på olika brädspelsalternativ, och min klasskamrat Rawan föreslog domino, förklarar Zahabia.

Enkelt att gå från en idé till genomförande

– Efter att Zahabia berättade om idén diskuterade vi den med Moa, Furutorpsplatsens mamma (Tania ler, och menar Moa Sundberg som är projektledare på Söderscen). Allt gick väldigt fort: Vi gjorde en lista på material som vi behövde och fick den okejad. Materialet beställdes av Helsignborgs stad och lastades av av deras leverantör vid vårt kontor Project Pocket i Gåsebäck bara en vecka efter samtalet. Och sedan träffades vi hela gruppen i parken och snickrade de gigantiska dominobrickorna inklusive låda och skylt helt enkelt. Det tog oss knappt sex timmar att bli klara med allt, säger Tania.

Enligt Zahabia var den svåraste delen att hitta material, men det var väldigt lätt att samarbeta med Söderscen, sammanfattar Zahabia.

– Vi förväntade oss att det skulle komma fler människor från vår åldersgrupp, men blev överraskade över hur många småbarn som hade kommit och blev intresserade att vara med, men vi blev även förvånade över antalet äldre män som kom, vilket var ganska positivt då eventet i grund och botten bara var för kvinnor”, säger hon.

Kommande idéer är på gång

Nästa idé som snickargruppen planerar att genomföra på Furutorpsplatsen är en gigantisk hängmatta. Denna idé kommer också från Zahabia eftersom det är en vanlig detalj i stadsmiljöer i Indien.

– På landsbygden i Indien har vi en låg hängmatte-liknande säng som kallas ’khaat’ som används utomhus. Men just i parken tänker vi göra den större och skapa ett landmärke till. I mitten av september kommer vi att skapa en prototyp, lägger till Tania till och påpekar att snickargruppen fortfarande är öppen för nya kvinnliga deltagare, och det går bra att anmäla sig om man vill lära sig mer om snickeri och bli av med “kan inte-komplexen”.

Tips till den som vill bidra

Eftersom det gigantiska dominospelet tyvärr blev stulet efter några veckor, är det enda rådet som Zahabia har till de som vill genomföra liknande ideér i parken är att “saker behöver bli fastlåsta”. Hon föreslår även att man bör tänka på vad som egentligen behövs i parken och antar att spelet förmodligen inte var just den saken.

Av Alina Bodnar, kommunikatör för Söderscen