Sarah Perfekt: ”Ville utforska nya perspektiv”

Sarah Perfekt blir intervjuad om fotoutställningen Håll avstånd på Furutorpsplatsen.

I slutet av augusti 2020 blev Furutorpsplatsen hem för den fotografiska utställningen ”Håll avstånd” av fotografen Sarah Perfekt. Utställningen gestaltade helsingborgares upplevelser under det första halvåret av pandemin. ”Håll avstånd” pågick i två månader och blev uppskattad av allmänheten. Här delar fotografen med sig om hur idén till utställningen uppkom samt upplevelser av själva utställningen.

Behov av att dokumentera de ovanliga upplevelserna

När pandemin hade börjat och de första restriktionerna infördes kände Sarah Perfekt ett behov av att dokumentera dessa unika upplevelser samtidigt som de ägde rum, för att sedan visa upp dem för allmänheten.

– Det hände någonting ovisst i samhället som jag kände att jag måste göra någonting om, i och av och jag måste göra det direkt, då när det hände, säger Sarah Perfekt.

Utöver att dokumentera upplevelser under det första halvåret av pandemin, var syftet med bildserien även att utforska nya perspektiv som uppstått genom förändringarna.

– Jag ville se om det väckts nya idéer, tankar och sätt att se på tillvaron hos människor, förklarar fotografen.

Svartvita och sammanflätade

Resultatet blev en serie svartvita bilder som visade människors liv under det första halvåret och de tidigare livliga miljöerna som hade tömts på liv. Att både miljöerna och människorna är sammankopplade i utställningen skapar, enligt Sarah, en bättre dynamik.

– Man läser det på ett annat sätt. De kan behöva och berika varandra, för att i sambandet med varandra blir de till någonting annat än om de stod för sig själva. Det berättar mycket mer, säger hon.

Fotografier i utställningen Håll avstånd
Sarah Perfekt fotograferar en grupp människor som fikar på Furutorpsplatsen.
Fotografier i utställningen Håll avstånd
Fotografier i utställningen Håll avstånd

Det blev bättre än förväntat

Trots sitt namn har utställningen ”Håll avstånd” lockat människor från alla samhällsklasser, åldrar och bakgrunder.

– Och jag fick fantastiskt fin feedback! Dels var de jag pratade med glada över att det hände någonting, och vissa sa att innehållet gjorde dem rörda. Och det gjorde mig väldigt rörd och tacksam, berättar Sarah Perfekt.

Några av bilderna blev förstörda eller skadade, men enligt fotografen blev det mycket mindre skadegörelse än hon hade förväntat sig.

– Jag var väldigt nöjd med den respekten som utställningen fick, sammanfattar hon.

Under utställningen har Sarah Perfekt vid några tillfällen även spelat in videointervjuer med besökare i parken om deras upplevelse av pandemin. Filmen kommer att visas upp när gällande restriktioner tillåter det, och det går att hitta mer information på Sarah Perfekts hemsida.

Utställningen blev möjlig tack vare stöd av Visionsfonden (produktionen av utställningen) och Söderscen (främjande av utställningen på Furutorpsplatsen).

Av Alina Bodnar, kommunikatör för Söderscen