Kasia Middleton: ”Barnens glädje var helt oväntad”

Kasia Middleton berättar om skattjakten för en grupp människor.

Den 31 oktober hade vi några häxor, massa godis och många glada barn springandes på Söderscens halloweenfest på Furutorpsplatsen. Allt detta tack vare insatser av en person som stod bakom aktiviteten. För att ge barnen denna glädje planerade Kasia Middleton hela skattjakten från grunden och mycket utförligt: hon skapade även rimmade ledtrådar själv.

– Det var så skönt att se barnen springandes runt hela parken med glädje! Jag gillar när andra har det roligt. Jag kunde inte tänka mig att de skulle bli så uppeggade på detta faktiskt, delar Kasia med sig.

Glada barn på skattjakt under halloweenfesten
Häxor och deltagare i skattjakten på Furutorpsplatsen.
Kasia Middleton berättar om skattjakten för en grupp människor.
Deltagare i skattjakten på Söderscens halloweenfest 31 oktober 2020.

Vägen till skattjakten med Söderscen

Kasia kommer från England men känner sig delvis polsk också, då hon talar flytande polska och hennes mor är från Polen. Hon är utbildad kompositör i England och USA och var engelsklärarinna fem år i Polen och ett år i Sydkorea. Just i Helsingborg har hon bott i ett år tillsammans med sin svenska sambo och hund som följde med henne från Polen. Kasias bakgrund är verkligen internationell: hon har bott i fyra länder där hon har blivit erfaren i att anordna skattjakter.

– När jag arbetade som engelsklärarinna i Polen och Sydkorea ville vi att alla barn skulle få uppleva vår kultur genom att se vad vi gör på halloween. Det var också med syftet att lära dem lite engelska, då all undervisning skedde på det språket. Och när jag bodde i USA, såg jag att folk firar halloween i större utsträckning och att det ofta anordnas stora fester, ännu mer än i England. Jag tyckte att det var roligt och ville dela med mig av denna känsla. Men vi organiserade skattjakter till andra högtider, till exempel påsk, säger Kasia.

Att göra det lite mer analogt

När Kasia förberett liknande aktiviteter i Polen använde hon sig av QR-koder, men här på Furutorpsplatsen tyckte hon att det blir roligare när man hittar verkliga saker som ligger gömda någonstans.

– På så sätt skulle barn kunna uppleva och lära känna parken mer, utan att bara sitta med sina mobiler, delar Kasia med sig.

Det oväntade i processen

Enligt Kasia var det lite överraskande att barnen ibland hade tagit med sig saker som var viktiga för att hitta nästa ledtråd.

– Förutom försvunna saker, var den andra oväntade biten barnens glädje. Jag tänkte mig att någon kommer att klaga kring varför de inte kan spela med sin mobil, med de visade sig vara riktigt glada, förklarar hon.

Några ord till de som funderar att skapa liknande arrangemang

Enligt Kasia är det viktigt att se till att allt är fastspänt till träd eller annan yta för att hindra barn från att ta med sig saker. Dessutom kan det vara en bra idé att alla inte börjar tillsammans om  gruppen är stor. Då kan man dela upp deltagare i grupper som börjar en i taget.

– Det är bra att börja planera när ni har gott om tid. Vädret är också en otroligt viktigt faktor, och vi var verkligen lyckliga över att ha en sådan fin dag på halloween. Det sista är att alla borde få priser, alltså skatter, oavsett om de kom först eller sist, betonar Kasia.

Ska vi fortsätta?

Kasia tycker att det vore roligt att ha fler skattjakter, till och med regelbundna, till exempel en gång i månaden. Vissa av dem skulle även kunna ha en blandning av digitalt och analogt innehåll, eller påminna om ett quiz snarare än en skattjakt. Dessutom funderar hon kring att anordna en påskskattjakt till våren, men tänker att den kan göras mer interaktiv, det vill säga med fler volontärer som spelar vissa roller och engagerar sig med barn, förutom ledtrådar.