Krister Lund: “Var förberedd på det oplanerade”

Krister Lund reparerade cyklar på Furutorpsplatsen i september 2020.

Krister Lund har i hela sitt liv jobbat väldigt mycket med cyklar, och nu renoverar han cyklar privat. Han kom i kontakt med Söderscen efter att ha blivit tipsad om projektet av en bekant, och ordnade sedan två workshoppar för alla som var intresserade av cykelreparation.

Under den första workshoppen gick vi igenom basverktyg till cyklar samt hur man byter däck och slang och även smörjer kedjan. Under den andra träffen lärde sig deltagare mer om hur man förbättrar upplevelsen med sin cykel.

– Det gick jättebra, vi hade många frågor om cyklar och det var även ett stort intresse efter workshoparna. Jag fick ett mejl att det hade varit folk nere i Furutorpsparken som trodde att jag var där nu för att hålla ytterligare workshopar, delar Krister med sig.

Krister Lund tillsammans med deltagare i cykelreparationsworkshop på Furutorpsplatsen i Helsingborg.
Krister Lund, initiativtagare till cykelworkshops inom ramen för Söderscen
Krister Lund tillsammans med deltagare i cykelreparationsworkshop på Furutorpsplatsen i Helsingborg.

Ingenting var svårt

Krister tycker inte att det fanns några svårigheter i genomförandet av sådana här workshoppar.

Deltagare hoppade in med sina frågor under både workshopparna, vilket innebar att Krister behövde agera operativt och justera innehållet i farten. Men han verkade inte alls vara stressad, eftersom han visste svaren på alla frågor som kom.

– Jag är faktiskt intresserad att göra det här igen till nästa år. Då ska jag försöka informera om allt kring cykelreparation och genomföra fler träffar, med lite mer förfinat innehåll, säger Krister.

Tips för att ordna aktiviteter i parken

– Det är viktig att ha ett öppet tillvägagångssätt. Mycket kan hända under workshoppen, till exempel att det kommer folk som inte har anmält sig, och att man böra vara förberedd på det oplanerade. Var dynamisk och håll dig nödvändigtvis inte fast till planen, delar Krister.

Han lägger även till att det är optimalt med mindre antal deltagare, så att man kan ge mer till varje deltagare.

– Är det för många så har man inte tid att hjälpa människorna individuellt, avslutar Krister.

Planer för framtiden

I början av nästa säsong – i april-maj – ska man själv kunna byta däck och slang på cykel, smörja kedjan och tvätta sin cykel i parken. Krister planerar även att arrangera flera lärtillfällen under sommaren.

Av Alina Bodnar, kommunikatör för Söderscen