Punit Karnik: Jag hoppas att minibiblioteket på Furutorpsplatsen är ett steg närmare att förena samhället

Punit Karnik blev först med att genomföra sitt eget projekt på Söderscen. Nu kan alla njuta av hennes minibibliotek vars syfte är att stödja bokbyte och främja läsande, särskilt bland barn och unga.

– Jag vill skapa ett incitament för de barn och unga som inte läser, att komma och se något lockande och bli intresserade av att läsa en bok. Förutom detta tror jag att minibiblioteket kan förena samhället, förklarar Punit.

Letade efter en möjlighet att skapa ett minibibliotek

Punit kom till Helsingborg med sin familj för 4 år sedan.

– Jag letade efter en möjlighet att skapa ett minibibliotek, eftersom jag själv älskar att läsa böcker på min fritid. Det har faktiskt överraskat mig att det inte fanns något liknande i Helsingborg, så då bestämde jag mig för att bli en pionjär, säger hon.

Enligt Punit kan hennes minibibliotek bli en bra anledning för människor som stannar hemma, särskilt i dessa tider, att gå ut och tillbringa tid i parken, samtidigt som man kan hålla avstånd.

–  Böcker inspirerar mig. När jag är på biblioteket, blir jag som som ett barn i en godisaffär, skrattar hon och lägger till att det första hon gjorde efter hon hade landat i Sverige var att hitta till Stadsbiblioteket. “En bok, en kopp kaffe och en park, det är så mysigt!”, delar Punit med sig.

Gjort av återanvända material

Utmaningen var att genomföra projektet, eftersom det inte var speciellt lätt att hitta en lämplig snickare. Punit kontaktade till och med snickare från Spanien, men eftersom det vore för dyrt att transportera biblioteket till Sverige bestämde hon sig för att stödja lokala företagare. Till slut hittade Punit en grupp snickare från Malmö, “Ett hem att trivas i” och ”KulturLab”. Det resulterade i en konstruktion som är helt gjord på återvända material.

– Och såklart är jag tacksam för Söderscen som fortsätter att stödja mig på vägen. Jag är så glad att vi utförde projektet i tid och har ett sånt skönt väder så att alla kan använda biblioteket och trivas i solen, säger Punit.

Böcker på flera olika språk

Just nu finns det böcker på flera olika språk i minibiblioteket. Enligt Punit bör det vara öppet för alla kulturer och åldrar, eftersom parken är till för alla och eftersom det finns en mångfald bland människorna som bor på Söder.

–  Det är viktigt att folk kommer för att ta böcker, men också att de delar med sig av sina egna böcker i gengäld, i sitt språk. På så sätt gör de parken till sin egen, säger Punit.

Tips till den som vill bidra

Till alla de som vill bidra har Punit några tips: Det viktigaste och främsta tipset är att aldrig tänka att du inte kan bidra. Tro aldrig att din idé är för liten. Tveka inte att tala ut även om du tror idén kanske misslyckas. Ge bara inte upp! Arbetslaget är extremt tillvägagående och du kan vara säker på att din idé kommer att höras och övervägas.

Av Alina Bodnar, kommunikatör för Söderscen