Indira Seshukumar: ”Ansträng dig till 100 procent för att anordna din aktivitet”

Indira Seshukumar sjunger indiska sånger på en bänk på Furutorpsplatsen.

I slutet av sommaren och i början av hösten, har man på Furutorpsplatsen kunnat lära sig att sjunga klassiska indiska sånger tillsammans med Indira Seshukumar. Tre av tillfällens ägde rum online på grund av dåligt väder, men det var även två tillfällen när vi lärde oss att sjunga indiska sånger i parken.

Aktiviteterna anordnades av Indira Seshukumar som bott i Helsingborg i tre år. Hon flyttade hit med sin familj; två barn och maken som jobbar på IKEA. Indira har länge brunnit för sång och började studera karnatisk musik när hon var 12 år gammal med det indiska musikinstrumentet vina, och fortsätter än idag sin resa i att lära sig musik. Indira har deltagit i nästan 50 olika musikprogram sedan barnsben, men säger ändå att hennes upplevelse med Söderscen var väldigt annorlunda.

Från hobby till ett nytt yrke

– Innan jag flyttade till Sverige jobbade jag som dataanalytiker. När jag kom hit hade jag inget jobb, så jag bestämde mig för att göra någonting. Jag såg det som en hobby, eftersom jag älskar att sjunga och för att jag kan en del klassisk musik som jag lärde mig som barn. Sen så började jag att lära ut till barn och vuxna. Det finns många barn som är intresserade av att lära sig att sjunga, så det gick väldigt bra, sa Indira.

Indira har tagit del av informationen om aktiviteter på Söderscen genom många av sina vänner, och hon har själv sett inlägg på sociala medier flertalet gånger.

– Då ansökte jag bara på hemsidan och fick ett mejl om att börja samarbeta, säger hon.

…Och det gick riktigt bra!

Det blev totalt fem workshoppar som Indira höll för allmänheten.

– Deltagarna sa att de njöt av den indiska musiken som jag hade sjungit under en av workshopparna, och de bad även om audioinspelningar, berättade hon. Det var inte många deltagare, lade hon till, vilken kan vara kopplat till den pågående situationen kring coronaviruset.

– Om vi ordnar liknande evenemang efter pandemin kommer troligen fler som är intresserade av sådana workshoppar att delta. Vissa människor skickade meddelanden till mig att de inte kunde komma just vid den utsatta tiden, men däremot var de intresserade, tillade Indira.

Hon berättade också att när det gäller hennes framtidsplaner, ser hon möjligheten att ha ett sångprogram inom ett större indiskt kulturevenemang, där det ska vara möjligt att lära sig att sjunga indiska sånger för vem som helst som är intresserad. Dessutom betonar hon sitt intresse för att anordna liknande aktiviteter regelbundet om staden stödjer hennes idé.

Vad har varit utmanande?

Som Indira konstaterar var det ibland obekvämt att iaktta folk som hängde i parken och gick iväg medan hon höll sin workshop, då de inte hade kommit till parken för att delta i hennes workshop utan för att de snarare var förbipasserade.

– Svårigheten var att vi anordnade dessa sångaktiviteter i parken, så många som inte var intresserade av själva eventet hängde runt omkring och stannade en stund för att lyssna innan de försvann. Det var lite pinsamt för mig. Om de inte vill delta borde de inte komma och sitta bredvid oss. Det är den enda svårigheten jag ser, sa Indira.

Tips till den som vill anordna event på Furutorpsplatsen

Indira lägger tonvikt vid behovet att begränsa åtkomsten till eventen till att enbart de som ska delta.

– Vi borde veta hur många det är som kommer att vara med, och tydligt poängtera att ifall man inte vill komma så ska man inte anmäla sig till eventet. Anger man sin mejladress så blir det bindande, och varje mejl räknas som en deltagare. Antalet måste bli korrekt för att vi ska kunna beräkna hur många det är som kommer och för att organisatörerna ska kunna bekräfta registreringen. Om det närvarar fler än 4-5 deltagare, har vi en bekväm gruppstorlek. Och ett tips till är att alltid anstränga sig 100 procent för att anordna sin aktivitet!

Av Alina Bodnar, kommunikatör för Söderscen